پرونده «دشت مغان» _ شماره ۱۰

سیاست‌های رضاشاه در «دشت مغان»

سیاست‌گذاری رادیکال رضا پهلوی برای تحقق مدرنیته، در تمام نقاط ایران، و ازجمله دشت زرخیز مغان، اثرات عمیقی برجای گذاشت. این یادداشت، اثرات این سیاست‌ها در دشت مغان را بررسی کرده است.
کد خبر: ۴۹۶۵

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ اتفاقات و تحولات ادوار گذشته مغان تا دوره قاجار، با این هدف مورد بررسی قرار گرفت که به‌درستی ببینیم این سرزمین زرخیز بر بستر این اتفاقات پربسامد و رویداد‌های مخربی که نوبه‌نو رخ داده، اکنون کجا ایستاده است. دوره پهلوی اول، آغاز تغییر سیستماتیک کشور و آرایش‌گرفتن دستگاهی و نهادی به سمت مدرنیته است.

 

از همین پرونده بخوانید

+ ریشه ۱۴۰ هزار اسرائیلیِ آذربایجانی‌تبار در شمال ارس

+ فروپاشی سازمان اجتماعی عشایر مغان، در دوره قاجار

 

دوره نابه‌سامان و بروز قطحی در اواخر قاجار، بصورت طبیعی موجب تحمیل حکومتی دست‌نشانده و اقتدارگرا در ایران شد. با روی کار آمدن این حکومت، اقتدار عشایر – به‌عنوان دژ حصین و تکیه‌گاه مستحکم و مرزداران دلاور ایران‌زمین – به چالش کشیده شد. مقاومت آنان نیز با پشتوانه دولت‌های خارجی به شدیدترین وجه سرکوب شد. این در شرایطی بودکه مردم اردبیل، پشت سر مراجع شیعه با بلشویک‌ها و کمونیست‌های شمال هم درگیر عمیقاً بودند. میرنبی عزیززاده در این زمینه می‌نویسد:

 

«آقا میرزا علی اکبر مجتهد عشایر شاهسون به سرکردگی نجف قلی‌خان آلارلو... و فرزندان با غیرت عشایر بودند که آذربایجان و ولایات اردبیل آستارا و مشکین شهر و دشت مغان را از نفوذ کمونیست‌ها حفظ کردند... آنان در دهه‌های بعدی یعنی در جریان پیدایش فرقه دموکرات آذربایجان و فعالیت سید جعفر پیشه‌وری - مزدور استالین - نیز با نثار جان و مال خویش با بیگانگان و ایادی مزدور داخلی آنان در تبریز و اردبیل به مبارزه پرداختند و نگذاشتند که آذربایجان به عنوان ایالت حساس و راهبردی ایران طعمه کمونیست‌ها و ضمیمه اتحاد جماهیر شوروی شود... در ششم آبان ۱۲۹۹ شمسی... اخبار ورود کمونیست‌ها به اردبیل اضطراب و وحشت شدیدی در بین توده مردم این شهر به وجود آورد. گروه زیادی از مردم در مسجد آقا میرزا علی اکبر گرد آمدند. آقا بالای منبر رفت و با تقبیح بلشویک‌ها و مرام آنها مردم را به مقابله با آنها تهییج کرد و آن را از موارد جهاد اسلامی به شمار آورد. با صدور فتوای جهاد احساسات توده مردم به‌شدت تحریک شد. آقا دستور داده بود که مردم در آمادگی دفاعی به سر ببرند و با مسلح شدن گروهی شب و روز در شهر اردبیل کشیک بدهند... این تظاهرات اثرات بسیار مهمی در جلوگیری از نفوذ انقلاب کمونیستی به ایران داشت و نگرانی عمیقی در قفقاز ایجاد کرد تا آنجا که به قول سالخوردگان حتی در لنکران نیز بالشویک‌های روس از ترس حملۀ آقا میرزا علی اکبر و مجاهدان اردبیل از شهر خارج و مخفی شدند». (1)

 

با روی کار آمدن پهلوی اول، به دلایل گوناگون - خصوصا با فشار انگلیس و با این هدف که این کشور، با سیطره متمرکز بر حکومت مرکزی، تمام کشور را اداره کند - کوچ‌روی به عنوان یک چالش ملی مطرح شد.

 

«برنامه اســکان اجباری تلاشــی برای پایان دادن به موقعیت برتر ایالت و فروپاشی ساخت قدرت‌های محلی بود. درســت اســت که این برنامه در ابتدا بیشتر انگیزه‌های سیاســی داشت، بعدتر انگیزه‌های اقتصادی (نیاز به نیروی کار و بازار مصرف) نیز اهمیت یافت. مهمترین محور‌های این برنامه شامل این موارد می‌شد: استقرار قوای نظامی و انتظامی در مناطق عشایری به‌منظور از بین بردن قدرت‌های محلی (مانند رفتار سرتیپ خان بویراحمدی در جنگ با اعراب خوزستان)؛ سوزاندن وسایل کوچ‌نشینان؛ جریمه، زندان و ضرب و شــتم کوچ‌نشینان؛ کشت اجباری محصولات کشاورزی و درختکاری غیرهماهنگ با جریان کوچ؛ تأسیس مدارس فلاحتی؛ منصوب نمودن عوامل ارتشی به جای خان‌ها و ایل‌بیگی‌های ایلات؛ اجرای قانون ورقه واگذاری به‌منظور پشــتیبانی و حمایت از حرکت تخته‌قاپو؛ ایجاد شهر‌ها و روستا‌های نمونه در مناطق عشایری و سکونت اجباری کوچ‌نشینان در این شهر‌ها و روستا‌ها (مانند شهر تل‌خسرو در جنوب شهر کنونی یاسوج)». (2)

 

ذیل این برنامه و به همین ترتیب:

 

«مقرر شد ایالت شاهسون در ساوه و زرند سکونت دائمی یابند و اراضی آن حدود برای زراعت به آنان واگذار شود و ماموران دولت نیز شیوه‌های زراعتی و فلاحتی جدید را به آنان آموزش دهند». (3)

 

هفتم دیماه ۱۳۱۱«قانون اجازه واگذاری مراتع و اراضی دولتی واقعه در آذربایجان به خوانین و افراد شاهسون» به تصویب رسید که در آن تصریح شده:

 

«وزارت مالیه مجاز است از مراتع و اراضی دولتی در ولایات آذربایجان که مقر طوایف شاهسون است هر مقدار را که مقتضی بداند به‌ خوانین و افراد طوایف مزبوره به ملکیت واگذار نماید. شرایط و ترتیبات واگذاری از طرف وزارت مالیه معین خواهد شد». (4)

 

حسین بشیریه و احمد نقیب‌زاده در تحلیل این شرایط می‌نویسند:

 

«رضاشاه در برنامه استقرار دولت مدرن، صرفنظر از دلایل فرهنگی، کاهش موقعیت جامعه عشایری را در دستور کار قرار داد. ادغام مناطق نیمه‌مستقل عشایری در درون چارچوب دولت ملی جدید، انحلال تشکیلات ایلی و عشایری، محدود کردن قدرت خوانین، اجبار جوانان عشایر به خدمت نظام، خلع‌سلاح عمومی و اسکان قبایل از جمله طرح‌های او برای این کار بود». (5)

 

ارتش نوین رضاشاه پس از اینکه چندی به تعقیب و گریز با عشایر مسلح مغان پرداخت و آنان را شکست داد، به آرام کردن و خلع سلاح شاهسون‌های مغان و اردبیل دست پیدا کرد. پس از طی دوران بی‌نظیر قطحی و بی‌سامانی در انتهای قاجار، پدیدآمدن این دیکتاتوری، کاملا طبیعی و ناگزیر بود. شاهسون‌ها پس از تحمل سختی‌های متنوع ناشی از بی‌دولتی اواخر قاجار، نهایتا حضور یک شخصیت اقتدارگرا در راس کشور را غنیمت شمردند و با رضاخان از در صلح درآمدند.

 

«شاهسونان تا ۳۰ هزار تفنگ و تعداد زیادی مسلسل تحویل دادند. شمشیر افتخاری با درج نام ایلات شاهسون، برای تقدیم به رضاخان آماده شد؛ در تبریز به نمایش گذاشته شد؛ عبدالله‌خان (شاهسون) در ستایش رضاخان و میهن‌پرستی شاهسون سخنرانی مهیبی ایراد کرد؛ سپس حدود ۲۰۰ سوار شاهسون شمشیر را تا تهران اسکورت کردند». (6)

 

حسین مکی در این زمینه معتقد است:

 

«در سال ۱۳۰۶ ابتدا به وزرا و روسای ادارات و کارمندان دولت دستور داده شد تا از کلاه لبه‌دار پهلوی استفاده کنند. در مرحله بعد به مدارس دستور داده شد که از ورود دانش‌آموزان بدون کلاه پهلوی جلوگیری شود. مرحله بعد تصویب قانون لباس متحدالشکل (یونیفرم) توسط مجلس شورای ملی (جلسه ۱۴ مورخ ۴ دی‌ماه ۱۳۰۷) بود. با تصویب این قانون، مأمورین شهربانی بر فشار خود به مردم افزودند... در ماده اول این قانون آمده‌است که کلیه اتباع ایران که برحسب مشاغل دولتی دارای لباس مخصوصی نیستند در داخل مملکت مکلف هستند با لباس متحدالشکل کلاه پهلوی و نیم‌تنه بافته‌شده در ایران ملبس گردند. در ماده دوم این قانون روحانیون و طلاب از اجرای آن مستثنی شدند. ماده سوم متخلف را به حبس تا هفت روز محکوم نموده و ماده چهارم تاریخ آغاز اجرای آن را در شهر‌ها ۱۳۰۸ و در روستا‌ها ۱۳۰۹ معین کرده‌است». (7)

 

ریچارد تاپر درباره تغییر لباس در مغان می‌نویسد:

 

«در سال ۱۹۲۸، لباس‌های خاص قبیله‌ای برای مردان ممنوع شد و آنها مجبور شدند از لباس‌های «غربی» استفاده کنند: ژاکت، شلوار و کلاه اوج «پهلوی» - که در سال ۱۹۳۵ با کلاه لبه‌دار نمدی جایگزین شد. از سوی دیگر، زنان شاهسونی نسبتا تحت‌تاثیر مقررات جدید قرار نگرفتند، زیرا هرگز از حجابی که در سال ۱۹۳۵ ممنوع شده بود تبعیت نکردند. آنها مانند گذشته به پوشیدن انواع روسری و آراستن خود به لباس‌های رنگارنگ ادامه دادند». (8)

 

این سیاست‌ها در مجموع بسیاری از نماد‌های سنتی و بومی جامعه شاهسون را از آنان گرفت؛ بخصوص تغییر لباس و همچنین ممنوعیت آلاچیق، که شاهسونان را از دیگران متمایز می‌کرد، اثرات مخرب جدی بر هویت و سنن مردم این سرزمین برجای گذاشت. به این ترتیب، در زمان پهلوی اول، با تصویب و اجرای قانون «تخته‌قاپو» کردن عشایر، اهالی شاهسون هم به اجبار قوانین و هم به زور قوای انتظامی ناچار شدند ضمن خلع‌سلاح و تغییر پوشش، از کوچ‌روی دست بکشند و عمدتا یک‌جانشین شوند. گرچه اثرات مخرب معیشتی این طرح افراطی موجب شد، کمی بعدتر دولت مرکزی دامداری را با درجاتی از آزادی بپذیرد. درعین‌حال زندگی عشایری مردم مغان به کمتر از نصف شرایط قبلی تقلیل پیدا کرد.

 

«یک سند ارتش شوروی در سال ۱۹۴۱ تعداد ۱۸۷۰ خانوار عشایری شاهسون را در ناحیه اردبیل و ۵۰۲۶ خانوار را در مشکین تخمین زده است». (9)

 

تشکیل سازمان برنامه

در اواخر دوران پهلوی اول، جرقه اولیه تشکیل سازمان برنامه کشور زده شد؛ گرچه حدود یک دهه، سازمانی وجود نداشت، و وظایف برنامه‌ریزی در حد یک دفتر یا هیات عالی انجام می‌شد. تارنمای سازمان برنامه و بودجه در این زمینه می‌نویسد:

 

«به منظور هماهنگ نمودن فعالیت‌های عمرانی و لزوم تهیه برنامه‌هایی برای رشد اقتصادی و اجتماعی کشور در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی شورای اقتصادی تشکیل شد. در ۱۷ فروردین سال ۱۳۲۵ به موجب تصویب‌نامه هیئت وزیران، هیئتی به نام «هیات تهیه نقشه اصلاحی و عمرانی کشور» تشکیل شد. هیات دولت پس از دریافت گزارشات (گزارش‌های) ارائه شده از سوی این هیئت در مردادماه سال ۱۳۲۵ تصویب کرد؛ برای رسیدگی به برنامه‌های ارائه شده از سوی وزارتخانه‌ها، هیئت جدیدی به نام «هیئت عالی برنامه» تشکیل شود.

 

هیات عالی برنامه در سال ۱۳۲۷ لایحه قانون برنامه هفت ساله عمرانی کشور را تهیه، و به مجلس وقت ارائه کرد. در این لایحه برای نخستین‌بار با توجه به لزوم جلوگیری از ایجاد اصطکاک بین سازمان‌هایی که عملیات مشابه انجام می‌دهند از سویی، و لزوم تحول اقتصادی کشور از سوی دیگر پیشنهاد شد؛ اجرای برنامه از طریق همکاری بین دوایر دولتی و سازمان‌های وابسته به دولت از یک طرف و سازمانی خاص به نام «سازمان برنامه» از طرف دیگر انجام گیرد. به این ترتیب در شهریور ماه ۱۳۲۷ اداره‌ای به نام «اداره دفتر کل برنامه» تاسیس شد که بعدا این اداره، «سازمان موقت برنامه» نامیده شد. در نهایت طبق قانون برنامه عمرانی ایران، مصوب ۲۶ بهمن ۱۳۲۷ سازمان برنامه به‌وجود آمد». (10)

 

این سازمان، کانون اصلی ریل‌گذاری و برنامه‌ریزی و توزیع امکانات برای تغییر مناطق گوناگون ایران، ازجمله دشت مغان بود؛ بنابراین اتفاقات رخ داده در دشت مغان را بخصوص می‌توان از مصوبات و تصمیمات و نامه‌نگاری‌های این سازمان پیگیری کرد. ما در بخش‌های بعدی این پژوهش همین خط را بصورت جدی دنبال خواهیم کرد.

 

جمع‌بندی

عمر دولت رضاخان، به تثبیت و جاانداختن تغییرات مدرن در دشت مغان قد نداد. به همین دلیل بلافاصله پس از وقایع شهریور ۱۳۲۰ و تبعید او توسط دولت‌های خارجی، گرچه ساختار اجتماعی و اقتصادی شاهسون‌های مغان به هم ریخته بود، اما با مجال پیش آمده، کم‌وبیش آلاچیق‌ها و کومه‌ها را برپا کردند و تلاش کردند به زندگی سابق بازگردند. اما کمتر از یک دهه بعد، شاید بیش از تمام نقاط ایران، حساسیت‌های ویژه‌ای دائر بر مدار این سرزمین پربرکت شکل گرفت و موجب شد فصلی جدید از تغییرات عمیق و گسترده و پرشتاب در مغان شکل بگیرد، که آثارش تا همین امروز ادامه دارد. درواقع شاید مهمترین تحولات این سرزمین در سال‌های میانه پهلوی دوم تا امروز رقم خورده است. در بخش‌های بعدی این شرایط را مورد تفرّس و دقت قرار خواهیم داد.

---------------

پی‌نوشت‌ها

(1) میرنبی عزیززاده. تاریخ دشت مغان. موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران. ۱۴۰۰. چاپ پنجم. صص ۲۷۹ الی ۲۸۶

(2) محمدمهدی مرادی خلج، محمد کشــاورز و شــهرام یوسفی‌فر، «فرایند اســکان شاهسون‌های دشــت مغان در دورۀ رضاشاه (۱۳۲۰-۱۳۱۰ ش ۱۹۴۱-۱۹۳۱/م)»، تاریخ ایران: دورۀ ۱۲، شمارۀ ۲، پاییز و زمستان ۱۳۹۸

(3) روزنامه حبل‌المتین، س38، ش 18 و 19 (31/2/1308)، ص 34.

(4) سایت مرکز پژوهش‌های مجلس، همین قانون

(5) حسین بشیریه، جامعه‌شناسی سیاسی، نقش نیرو‌های اجتماعی در زندگی سیاسی (تهران: نشر نی، ۱۳۷۴، ص ۲۸۶)؛ احمد نقیب‌زاده، دولت رضاشاه و نظام ایلی (تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۷۹)، ص۱۸۹ و ص۱۹۱

 (6) Tapper, Richard Lionel (1997). Frontier nomads of Iran : a political and social history of the Shahsevan. Cambridge, U.K. ; New York, NY, USA : Cambridge University Press Collection – p:282

(۷)  حسین مکی، تاریخ بیست ساله ایران، نشر ناشر، ۱۳۶۳ تهران

 (8) Tapper - p:288

(9) Tapper - p:293

(10) https://www.mporg.ir/history




ارسال نظرات

تولید ماهانه مرغ به ۲۵۰ هزارتن رسید
توزیع روزانه میوه‌های پاییز به ۲ هزار و ۵۰۰ تن رسید
افزایش ظرفیت انبارش و نگهداری کالا‌های نفتی به یک میلیون تن
صدور دو هشدار هواشناسی برای تشدید بارش و وزش باد
قطع سهمیه آرد ۱۱ نانوایی در تهران به دلیل گرانفروشی
۴۵ میلیارد تومان اموال کوروش کمپانی به مزایده می‌رود
مشترکان بسیار پرمصرف باید بهای برق را غیریارانه‌ای پرداخت کنند
تنگه هرمز تامین کننده امنیت انرژی در جهان
گمرک ادعای شهرداری تهران درباره محموله خودروهای برقی را تکذیب کرد
دولت موظف است از خانه‌های لوکس مالیات بگیرد
قیمت روز بخاری برقی در بازار ۲۷ مهر ۱۴۰۳
شناسایی جایگزین‌های گوشت قرمز ضروری است
قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۷/۲۷
توافق ایران و پاکستان برای رفع موانع تجاری
طلای جهانی رکورد جدید ثبت کرد؛ هر اونس ۲۷۱۳ دلار
ناترازی مسکن به ۷ میلیون واحد رسید
آغاز عملیات اجرایی نصب کنتورهای هوشمند ویژه مشترکان اداری و صنعتی
کارگروه ویژه پارس جنوبی برای ایفای مسئولیت اجتماعی تشکیل می‌شود
خوشحالی فراریان مالیاتی از یک تکذیبیه/ وقتی شفافیت ذبح می‌شود
خسارت ۲۰ میلیارد دلاری ناترازی گاز به کشور
نرخ بهره ابزاری برای کنترل تورم و ایجاد تعادل در بازارهای پولی
کنسروها مواد نگهدارنده‌ ندارند
تولید غذای جهانی به بحران رسید!
رقیب «ایکس» اسباب بازی فروش شد!
اخراج کارمندان واتس‌اپ و اینستاگرام
ایران از ترانزیت ۳۰میلیون تنی چین-اروپا استفاده می‌کند؟
کم‌رنگ شدن فعالیت سوداگران بازار اجاره از طریق سامانه خودنویس
فعالیت ۱۰ رادار هواشناسی در کشور
صادرات برق تجدیدپذیر در ایام غیرپیک آزاد است
مصرف ماهانه حدود ۲۱ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در کشور
دانه درشت‌های مالیاتی از تراکنش‌های مالی شناسایی می‌شوند
ارزش معاملات تجارت الکترونیکی به ۲ هزار و ۱۰۰ همت رسید
ارائه سیگنال‌های مثبت به بازار مسکن از سوی سامانه خودنویس
۷۸۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن چشم‌انتظار تسهیلات ساخت
کاهش تورم سالانه صنعت به ۲۴.۷ درصد در شهریور
اصلاح نظام مالیاتی قربانی پوپولیسم
کاهش فشار مالیاتی مودیان خرد با اخذ مالیات از فراریان مالیاتی
خرید برگ سبز چای به بیش از ۱۲۳ هزار تن رسید
بیت‌کوین در مسیر صعودی
وزارت راه برای تکمیل آزادراه شمالی کرج به یاری شهرداری آمد
تحریم‌های جدید انگلیس علیه نفتکش‌ها و کشتی‌های ال‌ان‌جی روسیه
بازدید وزیر راه و شهرسازی از احداث مرتفع‌ترین پل ایران و غرب آسیا
تعرفه حمل‌ ریلی بار از بندر امیرآباد به بندرعباس ۵۰درصد کاهش یافت
استمرار ناترازی اقتصادی با ارز سه نرخی
امضای تفاهم‌نامه ساخت سکوی فشارافزایی در صنایع دریایی کشور
بستر شفاف سازمان ملی استاندارد برای حضور رقابتی بخش خصوصی
رکورد قیمت سکه در دولت چهاردهم شکست
ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال
جزئیات وصول ۲۲.۵همت مطالباتِ معوق و اظهارنامه سنواتی گمرک
کمیسیون عمران پیگیر اخذ مالیات از خانه‌های لوکس است
دولت صنعت چای را راحت بگذارد!
سرمایه گذاری ۹۶هزار میلیارد تومانی بخش خصوصی در بنادر کشور
درخواست برگزاری شورای عالی کار
برگزاری حراج شمش طلا در ۲۹ مهرماه
جزایر سه‌گانه خاک ما بوده و خواهد بود
دولت و مجلس هیچ برنامه‌ای درباره بنزین ندارند
اصلاح قیمت بنزین؛ کلاف سردرگم سیاست‌گذاری
پزشکیان: باید موانع معیشت مردم را از سر راه برداریم
لایروبی مسیل رودخانه کن برای پیشگیری از آب‌گرفتگی سطوح پروازی مهرآباد
تحقق «جهش تولید» آری یا نه؟
نقش حکمرانی دولتی در تسهیل تغییر انرژی به انرژی‌های پایدار
از جبران کسری بودجه تا گرانی لبنیات
اسامی برگزیدگان «ششمین جشنواره ملی بورس و رسانه» اعلام شد
کارنامه دولت سیزدهم در رشد تولید به روایت مراجع آماری
پنجره ملی خدمات دولت هوشمند چند میلیون کاربر دارد؟
یکسان‌سازی نرخ آرد و نان گامی موثر در کاهش تخلفات
دولت برای تامین بنزین مورد نیاز از جیب و سرمایه ملی خرج می‌کند
تحصیل ۳۰ هزار هکتار زمین در داخل حریم شهر‌ها در قالب طرح نهضت ملی مسکن
متنوع سازی سبد سوخت کشور در دستور کار است
ورود موج جدید بارش‌ها به کشور از روز جمعه
اقتصاد چین در خوف و رجا!
غریب آشنا
تولید و فروش خودرو ۱۲ درصد افت کرد
سقف پاداش بازنشستگی ۱۴۰۳
سطح زیرکشت محصولات کشاورزی بیش از ۱۶ میلیون هکتار است
ورود توده هوای سرد به شهر‌های شمالی از ۲۷ مهرماه
چهار انتصاب جدید در وزارت جهاد کشاورزی
افزایش تولید بنزین در دستور کار است
افزایش ۶۰ درصدی حمل‌ونقل بار در شهر فرودگاهی امام
جهش ۹۱ درصد سودآوری بورس انرژی
مهدی ضیغمی مدیر پروژه واردات خودرو شد
قیمت ۴ محصول تنظیم بازاری لبنی تعیین شد
افزایش حق العمل جایگاه های عرضه سوخت ۴۰درصد
قوه قضائیه به پرونده تخلف گسترده ایران‌خودرو ورود می‌کند
۱۰۰ درصد مطالبات گندمکاران پرداخت می‌شود+ زمان و جزئیات
اعزام مسافر به مشهد از ایستگاه آپرین در دستور کار قرار گرفت
«کتز» رونوشت بی‌کیفیت «داگز»
همه چیز درباره سامانه ثبت نام وام ازدواج ve.cbi.ir + مشاهده وضعیت ثبت نام
قیمت ۱۰۰۰ توکن همستر به تومان چقدر شد؟ آیا همستر رشد می کند؟
امشب یارانه مهر سه دهک اول واریز می‌شود
همسان سازی حقوق بازنشستگان لشکری ۱۴۰۳
وزیر جهاد کشاورزی: ۲۰ درصد از مطالبات گندم کاران باقیمانده است
سخنان سخنگوی دولت درباره پرداخت پاداش پایان خدمت معلمان بازنشسته+ مبلغ و جزئیات
MemeFi Coin تلفیق سرگرمی و کریپتو
تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی به کجا رسید؟
ورود موج بارش‌های پاییزی پی در پی به کشور از روز یکشنبه
آغاز ثبت نام وام ۳۰ میلیونی بازنشستگان تامین اجتماعی
زخم کهنه پرداخت مطالبات گندم‌کاران
جایگزین نیسان آبی معرفی شد
دستور پزشکیان برای اخذ مالیات با بررسی آنلاین تراکنش‌های بانکی
قیمت گوشی موبایل امروز یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳ + جدول
آغاز واریز حقوق شهریور بازنشستگان کشوری
فعلا سایپا طرح فروش ویژه ندارد
۶ قاعده جدید اتحادیه اروپا در مبارزه با پولشویی
انتصاب فامیلی در وزارت نفت!
بازار کریپتو تحت تأثیر فدرال رزرو
ثبت نام ایران خودرو ویژه مادران از امروز ۳ مهر
نامه زینب سلیمانی به رهبر انقلاب
نبرد کریدور‌ها در غرب آسیا
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران اعلام شد+ لینک اسامی برندگان
سقف پاداش بازنشستگی ۱۴۰۳
خبر جدید درباره همسان‌سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
مدیرعامل جدید ایران خودرو به‌زودی معرفی می‌شود
اعلام روش ثبت‌نام در سامانه جدید وام قرض‌الحسنه ازدواج
عربستان هدف نفت ۱۰۰ دلاری را کنار می‌گذارد
نحوه ثبت نام غیر حضوری وام بازنشستگان تامین اجتماعی
ریشه ۱۴۰ هزار اسرائیلیِ آذربایجانی‌تبار در شمال ارس
نتایج قرعه کشی ایران خودرو طرح مادران فردا اعلام می‌شود
بودجه ۱۴۰۴؛ اولین آزمون سخت اقتصادی دولت چهاردهم
جزئیات افزایش حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۴
بازتاب هزینه‌های جنگ برای اقتصاد اسرائیل در گزارش موسسه S&P
ثبت نام فروش فوق العاده محصولات ایران خودرو+ جدول و شرایط
جزییات ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
۱۵ مرکز اقتصادی حساس اسرائیل
شبیخون شبانه همستر/ کاربران متقلب حذف شدند!
مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور پرداخت می‌شود
شاهسون‌ها در «دشت مغان» چه کردند؟
ایرانی‌ها؛ پرمصرف‌اند یا خوش‌مصرف؟
خبر مهم از صدور احکام همسان سازی حقوق بازنشستگان+ زمان افزایش حقوق
«کاتب» جایگزین «خودنویس» در بازار املاک می‌شود؟
الزام ۱۷ بانک به افزایش سرمایه ۵۱۸ همتی برای فرار از ورشکستگی
فروش اینترنتی ایران خودرو دیزل از امروز+ لینک ثبت نام
روایتی مستند از استقراض روزانه بانک آینده از بانک مرکزی
اخبار جدید از همسان سازی حقوق بازنشستگان+ جزئیات و مشمولین
تاخیر در واریز حقوق مهرماه بازنشستگان تامین اجتماعی
حداکثر سن بازنشستگی زنان و مردان در قانون جدید
هشدار مدیرعامل سابق راه‌آهن بابت فروش بلیت واگن‌های از رده خارج 
انتقاد قالیباف از اظهارات رئیس سازمان برنامه و بودجه
آغاز واریز حقوق بازنشستگان+ جزئیات و حداقل مبلغ حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی
سوال اصلی ما از فرزین در رابطه با وام ازدواج است
یارانه ۱۲۵۰ همتی سوخت در سال ۱۴۰۲
دریای بازار نفت ایران در نوسانات هم تلاطم ندارد
کارگران هم مشمول لایحه کاهش ساعت کاری می‌شوند
جزئیات بدهی میلیاردی «عظیم زاده» به بانک پارسیان
گزارش

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

اصلاح نظام مالیاتی قربانی پوپولیسم

تنها یک روز پس از انتشار خبر دستور رئیس جمهور برای بررسی تراکنش‌های بانکی افراد جهت عادلانه شدن پرداخت مالیات، مقامات دولتی به شدت آن را تکذیب کردند.

«اقتصاد معاصر» بررسی می‌کند؛

اقتصاد چین در خوف و رجا!

رشد غیر منتظره کند صادرات چین در ماه سپتامبر، نشانه‌ای از ضعف در نقطه روشن اقتصاد این کشور است و می‌تواند تاثیرات عمیقی بر اقتصاد جهانی و چشم‌انداز تجارت بین‌المللی داشته باشد.

«اقتصاد معاصر» گزارش می‌دهد؛

تولید و فروش خودرو ۱۲ درصد افت کرد

تولید و فروش صنعت خودرو و ساخت قطعات در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس بیش از ۱۲ درصد افت کرده است؛ این افت فقط ناشی از قیمت‌گذاری دستوری نیست و مسائلی همچون قطع برق نیز بر آن موثر بوده است.

مرگ در بورس از ترس تب فروش اوراق

شاخص بورس در جریان معاملات امروز بازار سرمایه در حالی به افت ۳ هزار واحدی بسنده کرد که ۸۱ درصد نماد‌های بورسی و ۷۸ درصد نماد‌های فرابورسی منفی بودند.

یادداشت و تحلیل

حسن حیدری، کارشناس اقتصادی

اصلاح قیمت بنزین؛ کلاف سردرگم سیاست‌گذاری

هر راهبردی که برای اصلاح قیمت بنزین در نظر گرفته می‌شود، باید برخی از مسائل نیز روشن شوند؛ از جمله اینکه روشن شود تاثیرات تورمی اصلاح قیمت بنزین چقدر است؟ چه راه‌حل‌هایی برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر وجود دارد؟ آیا افزایش تدریجی بهتر است یا دفعی؟ آیا می‌توان به اصلاح قیمت بنزین پرداخت اما در خصوص صنعت خودرو و حمل‌ونقل عمومی اقدام خاصی انجام نداد؟

محمدرضا سبزعلیپور، رئیس مرکز تجارت جهانی ایران

تحقق «جهش تولید» آری یا نه؟

متاسفانه دست‌هایی در کار هستند تا اجازه ندهند که تولید در کشور رشد کند؛ شاید بهبود اوضاع تولید، رفع مشکلات کشور و توسعه اقتصاد، منافع برخی را به خطر می‌اندازد!

یادداشت احسان کهنه، رئیس پژوهشکده چای کشور

۵ نقش پژوهشکده چای در تحول این صنعت

پژوهشکده چای ایران می‌تواند نقش مهم و اساسی در تحول صنعت چای کشور ایفا کند. این پژوهشکده با تمرکز بر تحقیقات علمی و فناوری‌های نوین، می‌تواند چالش‌های موجود در صنعت چای را شناسایی کرده و راهکار‌هایی برای رفع آنها ارائه دهد.

مهرداد حاجی‌زاده‌فلاح، تحلیل‌گر مبارزه با پولشویی

پنج نشانه فعالیت‌های پولشویی و پنج شیوه مقابله با آن

امروزه پولشویی یک مشکل جهانی محسوب می‌شود که به دلیل ابداع تکنیک‌های جدید برای ارتکاب جرم توسط مجرمان، مقابله با آن نیازمند دانش روز و شناخت این تکنیک‌ها است.

گفت وگو

عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفت‌وگو با اقتصاد معاصر؛

دولت موظف است از خانه‌های لوکس مالیات بگیرد

عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: دولت را تحت فشار قرار خواهیم داد تا مالیات بر خانه‌های لوکس وصول شود.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل در گفت‌و گو با «اقتصاد معاصر»؛

وزارت راه برای تکمیل آزادراه شمالی کرج به یاری شهرداری آمد

به گفته مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور آزادراه شمالی کرج تا پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد توسط شهرداری کرج ساخته شد، پس از آن وزارت راه و شهرسازی هم به اجرا ورود کرد و مقرر شد ۴۰ درصد باقی‌مانده به صورت مشارکت ۵۰ - ۵۰ تکمیل شود.

یک کارشناس انرژی در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر» مطرح کرد؛

خسارت ۲۰ میلیارد دلاری ناترازی گاز به کشور

یک کارشناس انرژی بیان کرد: دولت در زمینه ناترازی گاز باید به سمت بهینه‌سازی توجه کند، زیرا ناترازی گاز باعث خسارت ۲۰ میلیارد دلاری به اقتصاد کشور شده است.

عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

کمیسیون عمران پیگیر اخذ مالیات از خانه‌های لوکس است

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: در قانون، کیفیت و راه‌های اخذ مالیات از خانه‌های لوکس پیش‌بینی شده و مشکل کنونی صرفا اجرای آن است.